Obsah fóra Portál Vojna.net Portal
 FAQ  •  Hledat  •  Možnosti  •  Uživatelské skupiny  •  Registrace  •  Profil  •  Soukromé zprávy  •  Přihlášení
Kalendář 
Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma

Odeslat nové témaOdpovědět na téma Zobrazit předchozí témaPoslat email příteli.Seznam uživatelů, kteří vidělit tento příspěvekUložit toto téma jako souborPrintable versionSoukromé zprávyZobrazit následující téma
Autor Zpráva
hoblik
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 15/6/2011, 15:46  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Samozřejmě se nesmí zapomínat na místní zdroje - ti slušnější vojáci směňovali věci za potraviny, nakupovali, ti hrubší si to prostě od místních vzali a hotovo


  
Destroyman
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 15/6/2011, 16:46  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Tak třeba v japonské armádě se přímo počítalo s tím, že vojáci budou aspoň částečně zásobováni z místních zdrojů. Tedy, že to co potřebujpu, tak si prostě vezmou. Pokud to bylo v Číně nebo na Filipínách, tak to ještě šlo. Horší to už bylo na prakticky neobydlených pacifických ostrovech. Takže třeba v Rabaulu musela být část ze stotisícové posádky poslána na práce na polích, jinde chytali ryby atp.
BTW, třeba Jevgenij Bessonov se ve svých pamětech chlubí, jak jednou naplánoval překvapivý útok své čety na poledne, když k Němcům dorazil jídlonoš. Útok byl úspěšný, dezorganizovaní Němci utekli a ještě nechali v zákopech guláš. Jinde zas Bessonov píše, jak získával jídlo na Ukrajině. Poprosil v chalupě a když dali, bylo to OK. Když nedali, pohrozil, že do baráku hodí granát. Pak dali vždycky. Bessonov to považoval za ideální kompromis - nepošpinil si svědomí rabováním a jeho vojáci se najedli.


  
Střelec
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 17/6/2011, 05:51  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Ještě ke Kádéčkům: Kuchyně každého útvaru měla jednou v roce "kádéčkový týden", kdy se vařilo z kádéček na hranici záruční lhůty. Jednak se tím ušetřilo (nebylo třeba nic vyhazovat a ve skladech vzniklo místo na čerstvé zboží) a leckde se přitom používaly i polní kuchyně, aby bylo možno odstavit a provést větší opravy v kuchyni stabilní.


  
private_joker
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 3/9/2011, 12:12  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Našiel som nejaké zaujímavosti k tejto téme:

Takže najprv nejaké ČSLA recepty z roku 1966, z armádnej "kuchařky" :
---Recept č. 1 brambory zapékané
sušené brambory 120 - 130 gr, sušená cibule 15 gr, tuk 100 % 20 gr
kmín, paprika, sůl
---Recept č. 2 brambory sušené - vařené
sušené brambory 200 gr, kuchyňská sůl 2 gr, zelená petržel 5 gr, kmín
---Recept č. 3 kaše ze sušených brambor
sušené brambory 120 gr, egalizované mléko 125 gr, kuchyňská sůl
---Recept č. 4 krokety ze sušených brambor
sušené brambory 120 gr, čerstvá vejce 48 gr, brněnský salám 80 gr,egalizované mléko 80 gr, hladká mouka 20 gr, stouhanka 50 gr, stolní olej 35 gr, kuchyňská sůl 2 gr, zelená petržel 2 gr, mletý pepř
---Recept č. 5 bramborový guláš ze sušených brambor
sušené brambory 150 gr, hovězí maso 40 gr a vepřové maso 40 gr (nebo masová konzerva 80 gr), cibule 25 gr, tuk 100 % 20 gr, hladká mouka 15 gr, česnek 5 gr, mletá paprika 3 gr, majoránka
---Recept č. 6 bramborové knedlíky ze sušených brambor
sušené brambory 150 gr, krupice 60 gr, mléko 25 gr, vejce 12 gr, kuchyňská sůl

potom nejaká citácia:
"..byly také prováděny pokusy s dlouhodobým skladováním chleba, byl použit jen chleba (tzv. komisárek) z polních pekáren, alespoň to zpracování tomu odpovídalo. Předtím už bylo ověřeno, že čerstvý chleba z polních pekáren po zabalení do speciálního papíru a uložen do speciálních papírových pytlů (několik vrstev) vydržel 30 dní bez problému. V jedné době mi přivezli takto upravený chléb (možná jiný postup přípravy) zabalený místo do papírového, v igelitových obalech. Měl jsem ho kontrolovat každé 3 měsíce, vždy vzít jeden a rozkrájet a vydat, výdeji předcházelo jen krátké rozpečení (asi 15 minut). Poslední chléb jsem vydal po 2 letech a dalo se to, připadal mi jak klasický dvoudenní chléb. Občas se stalo, že chléb zplesnivěl, ale to bych dal na vrub nekvalitnímu uzavření obalu a neopatrné manipulaci.
To by bylo asi vše na co jsem si momentálně vzpoměl. S tím chlebem, právě že to při otevření obzvlášť nijak nevonělo, také ani nepáchlo (ani po chemikáliích). Vákuově to také nebylo uzavřeno, takže to (jak píšeš) nesyklo. Chléb byl zataven do pevnějšího igelitu, a zabalen do speciálního papíru. Tam (papír) bych viděl ty možnosti a také ve zpracování jmenovaného chleba. Zezačátku jsem se o to zajímal, ale podrobnosti se mi nepodařilo zjistit, dostal jsem jen pokyny jak to skladovat, a dále (před výdejem propéct). Jen při výdeji, když jsme oznámili, že se jedná o půl roku (rok, ....2 roky) starý chléb (museli jsme to oznámit), nikdo nám nevěřil, a když ano, nikdo ten chléb nechtěl jíst (ale vždy z koše na chléb zmizel). Později když se to stalo pravidlem, nikdo se nad tím nepozastavil. Tato akce se pak neopakovala, podepsaly se na ní asi velké ztráty, ale ty bych připsal nekvalitnímu uzavření a neopatrnou manipulací (to jsem již uváděl)."


  
tono2007
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 18/9/2011, 11:52  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Střelec napsal:
Kádéčka za socialismu - bylo jich několik druhů a velikostí (včetně balení pro polní kuchyně), lišily se obsahem. Kvalita byla všeobecně velmi vysoká (málo sádla, víc jak 80% masa). Paragánský byly v 70 letech v plechový krabici, vedle konzerv obsahovaly hrachovou polívku v kostce, hroznovej cukr, sušenky či suchary, nějakej papír (dalo se na něj psát, ale i utřít prdel) a mam pocit, že i pytlíkovej čaj. Ostatní fasovali sestavu piksel v igelitu, které měly různý obsah. Mohla to bejt kombinace lančmít - propriety á la paragán, nejčastěji výše zmíněná kombinace paštika, vepřové, hovězí. Někdy k tomu přibyl ještě dezert - tvaroh s ovocem. pro polní kuchyně byly kádéčka v papírovejch krabicích, kde byla "sada" na oběd či jiné jídlo pro cca 25 lidí, například piksla jako od okurek, obsahující 25 hovězích plátků na houbách + odpovídající množství předvařený rejže (nasypat do vody a ohřát - slušně nabyla na objemu a nemusela se vařit dlouho) a materiál na odpovídající množství čaje...
Podle veselé historky spisovatele V. R. (jeho otec byl tou dobou údajně generál provianťáků) existovaly na přelomu 50.-60. let speciální generálský kádéčka, ke kterým patřil i kompoty a koňak v cca litrové(?) plechovce. Pro lepší trvanlivost prý tyhle pixly údajně nebyly zevnitř cínované, ale zlacené - ale mám tuhle informaci jen jako lidovou pověst.


Souhlas, jenom dovol, doplním něco ke kádečkům pro paragány. Používaly se dva typy "KD" a každý typ měl dvě krabičky. Typ A obsahoval v první krabičce tavený sýr, lančmít a bůčkovou pomazánku. Typ B zase opět tavený sýr, vepřové maso ve vlastní šťávě a lahůdkovou paštiku. Další krabička byla u obou typů společná a obsahovala hrachovou polévku v kostce, kávovou čokoládu, karamely, žvýkačku, energit s vitamínem C, 2 suchary, toaletní papír a prostředek, který po zamíchání do neznámé vody zajistil, že voda byla pitná a nezávadná.


  
tono2007
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 18/9/2011, 12:32  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Stravování vojáků výše je z dob relativně ještě nedávných. Dovolte, jen tak pro zajímavost, uvedu dávky vojáka z dřívější doby.

Z vojenských předpisů prince Evžena Savojského, velitele habsburských vojsk na přelomu 17. a 18. století:
Voják měl nárok denně na 2 libry chleba, 1 libru masa a 1 máz vína (tj. 1,41 litru). Lieutenaut (poručík) na porci 5x větší.

V období válek Marie Terezie s Fridrichem II měl prostý voják dostávat:
2 libry chleba, 1 libru masa, 1 máz piva nebo 0,5 mázu vína. Obvykle ale dostal denní dávku v penězích s pokynem, aby si jídlo koupil u markytánů. Např. prostému vojínovi se platilo 6,5 krejcaru, kaprálovi 12 krejcarů. Libra masa tehdy stála si 2 krejcary a libra chleba asi 1 krejcar.

Za napoleonských válek, např. v roce 1812, se denní dávka vojáka habsburské armády skládala z následujícího:
1+1/3 libry chleba, 1/2 libry masa, 1/8 libry mouky nebo zeleniny, 1/4 žejdlíku lihoviny, kyselé zelí a ocet (přesné množství těch dvou posledních nevím). V případě, že nebyl chleba, nahradili tehdejší "staršinové" 1/2 dávky chleba 1/2 libry masa.
Ze stejného období:
- francouzský voják měl nárok na 1 libru masa a 1 libru chleba, ten mohl být nahrazen dávkou sucharů
- vojín ruského cara Alexandra měl denně nárok na 1230 g chleba (asi 2+1/2 libry), 100 g krup a 3x v týdnu 200 g hovězího nebo vepřového masa. 3x v týdnu měl nárok i na víno.

Během bojů v Itálii v r. 1859 měl voják rakouské armády nárok na už bohatější dávku stravy. Vedle obvyklé dávky chleba dostával ještě 1/2 libry mouky, kterou bylo možné nahradit ze 2/3 rýží a z 1/3 moukou na polentu, dále 6 lotů rýže (asi 105 g), 1/2 žejdlíku luštěnin, 1 lot špeku, 1 žejdlík vína nebo 1/8 žejdlíku lihoviny, 1 lot soli, 1 libru masa a měsíčně 1+3/4 libry tabáku.
Z této doby také pocházejí první zprávy o používání masových konzerv pro zásobování vojska.

V r. 1866, během prusko-rakouské války vrcholící bitvou u Hradce Králové, se provianťáci museli pořádně točit, aby rakouského vojáka zásobili denní dávkou jídla: 1 libra a 19+1/2 lotu chleba, 1/2 libry hovězího masa, které mohli nahradit 1/3 libry masa z konzervy, 1 lot soli, 6 lotů rýže, 1 žejdlík vína nebo 1/4 žejdlíku lihoviny, 2/3 lotu nepražené kávy a 3/4 lotu cukru. Poprvé se u vojska objevila káva. Upravovala se přímo v poli, pražící bubny a mlýnky byly vezeny na rotních proviantních vozech. Později byla černá káva přidělována v konzervách, každá konzerva obsahovala 9 tablet kávy, tableta se rozpouštěla v 1 žejdlíku vřelé vody.
Tehdy již tvořily součást denních dávek i konzervy, které nahrazovaly stále častěji čerstvé maso. Např. při obsazování Hercegoviny v r. 1878 se železná dávka vojáka skládala jen ze sucharů a masové konzervy. V té bylo maso smíchané s moukou ze spařeného hrachu, sádlem nebo tukem a cibulí. Tehdy se také začala objevovat tabulková čokoláda, kterou byla nahrazována káva nebo čaj.

A konečně na sklonku c. a k. rakouské armády před zahájením 1. sv. války uváděly předpisy tyto denní dávky pro vojáka: 400 g hovězího masa, 140 g zeleniny, 30 g soli, 20 g tuku, 1 g suš. zeleniny do polévky, 2 kusy 46 g kávové konzervy, 5 g cibule, 2 cl octa, 700 g chleba nebo 400 g vaječných sucharů, 1/2 l vína a 36 g tabáku.




Naposledy upravil tono2007 dne 19/9/2011, 17:56, celkově upraveno 1 krát
  
private_joker
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 19/9/2011, 00:20  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

To sú výborné informácie tono. Skvelé.


  
Střelec
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 19/9/2011, 09:09  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Teď je článek o stravování na www.pohranicnik.bloguje.cz


  
Pohranicnik
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 20/9/2011, 14:26  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Zajímavá diskuze. Protože jsme nedávno rozebírali obdobné téma na weblogu Pohraničník (stravování u PS a ČSLA),dovoluji si sem přidat odkaz na článek.
LINK http://pohranicnik.bloguje.cz/904804-stravovani-u-jednotek-ps.php Razz


  
private_joker
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 20/9/2011, 14:50  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

práve ten som čítal a musím povedať, že je to článok plný vzácnych informácií. Very Happy


  
Pohranicnik
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 20/9/2011, 14:56  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

private_joker napsal:
práve ten som čítal a musím povedať, že je to článok plný vzácnych informácií. Very Happy



Děkuji Smile Přiznávám,že článek nemá snahu o odbornou fundovanost,jsem bývalý velitel čety z roty PS na čáře v Trojmezí a ne týlový důstojník. Spíše se jedná o konkrétní zkušenosti s vojenskou menáží u jednotek Pohraniční stráže a,zejména pak v diskuzi,i u jednotek ČSLA.
Marná sláva, vojenskou kuchyň poznal na vlastní žaludek každý, od vojína po generála Smile


  
private_joker
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 20/9/2011, 22:17  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

Otec slúžil ako psovod v Prostějove ako ostaha letiska, predtým bol na PŠke v Grabštejne a niektorí jeho kolegovci potom slúžili na čiare ako psovodi. Podla jeho spomienok vraj dostávali prídeli pre psov, ktoré boli povedzme nadštandartné a aj oni sami psovodi si z prídelov mäsa pre psov varili sami Very Happy stretli ste sa aj vy s podobnými prípadmi?


  
Pohranicnik
Anonymní






1.00 Sigidolar

PříspěvekZaslal: 21/9/2011, 00:38  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemDolůNahoru

private_joker napsal:
Otec slúžil ako psovod v Prostějove ako ostaha letiska, predtým bol na PŠke v Grabštejne a niektorí jeho kolegovci potom slúžili na čiare ako psovodi. Podla jeho spomienok vraj dostávali prídeli pre psov, ktoré boli povedzme nadštandartné a aj oni sami psovodi si z prídelov mäsa pre psov varili sami Very Happy stretli ste sa aj vy s podobnými prípadmi?
Kdyz se podivas do diskuze v clanku o stravovani u PS na webu Pohranicnik.bloguje.cz ,je tam v diskuzi zminka o psovodech a o mase,co dostavali pro sluzebni psi. Byla to na pohranicnich rotach celkem bezna zalezitost.


  
Zobrazit příspěvky z předchozích:      
Odeslat nové témaOdpovědět na téma Zobrazit předchozí témaPoslat email příteli.Seznam uživatelů, kteří vidělit tento příspěvekUložit toto téma jako souborPrintable versionSoukromé zprávyZobrazit následující téma

Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům
Nemůžeš stahovat ani prohlížet přiložené soubory


Časy uváděny v GMT + 1 hodina

Board Security

75390 blokovaných útoků
Powered by phpBB2 Plus, phpBB Styles and Kostenloses Forum based on phpBB © 2001/6 phpBB Group :: FI Theme :: Mody a Credit

[ Time: 0.2050s ][ Queries: 19 (0.0500s) ][ Debug on ]